Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Європейські країни хочуть «продати» мир в Україні якнайдорожче

Про таке пишуть проросійські телеграм-канали з посиланням на слова міністра закордонних справ Угорщини Петера Сійярто. Мовляв, всі європейські країни, крім Угорщини, відстоюють потребу воювати далі. Лише Угорщина зацікавлена в припиненні вогню та мирних перемовинах. За словами Сійярто, війна в Україні стає все жорстокіше, і треба рятувати людські життя, а це можна зробити лише за допомогою миру.

Угорщина, попри нібито нейтральну позицію, насправді систематично «підіграє» Росії. Угорський прем'єр-міністр Віктор Орбан раніше пояснював, що війна почалась через незгоду Росії з розширенням НАТО. Орбан також виступав проти санкцій щодо Росії. Такі тези збігаються з наративами російської пропаганди. Власне, як і пропозиція Сійярто щодо мирних перемовин. 

Західні країни неодноразово говорили про те, що лише Україна вирішуватиме, як і коли починати мирний процес і чи починати його взагалі. Також партнери обіцяють надавати Україні підтримку «стільки, скільки потрібно». 

Російська пропаганда систематично маніпулює темою мирних перемовин між Україною та Росією. Мовляв, Україна відмовляється йти на перемовини та припиняти вогонь. У такий спосіб Росія перекладає відповідальність за розв’язану війну на Україну. Позиція України щодо перемовин не змінилась — перемовини можливі лише після виведення російських військ з території України. Раніше пропагандисти стверджували, що Зеленський міг би зупинити війну, але Захід не дав йому цього зробити.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись