Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Зеленський міг би зупинити війну, але Захід не дав йому цього зробити

Телеграм-канали з мережі, що курує російська розвідка, поширюють меседж, що начебто президент Зеленський міг ще в лютому провести перемовини з Путіним під час Олімпіади в Пекіні. З огляду на це війна не почалася б. Але західні партери України начебто заборонили Зеленському їхати до Пекіна оскільки «мали на Україну власні плани». Це — маніпуляція.

Інформацію, що Зеленському начебто заборонили їхати до Пекіна, поширюють із посиланням на статтю в Financial Times, в якій на основі певних джерел повідомляється: Путін не попередив очільника Китаю Сі Цзіньпіня про плани російського вторгнення в Україну. А заступника глави МЗС Китаю Ле Юйчена навіть понизили на посаді, оскільки він не зміг передбачити вторгнення. Цей матеріал Financial Times заперечує раніше поширену точку зору, що Китай попросив Путіна не починати війну в Україні до завершення Олімпійських ігор.

У цьому матеріалі взагалі немає жодних згадок про можливий візит чи перемовини Зеленського та Путіна. І жодних фактів чи аргументів на користь теорії, що Зеленський хотів поїхати до Пекіна чи планував це зробити, але йому хтось чи щось завадило.

Натомість відомо, що напередодні поїздки до Пекіна Путіна його прессекретар Пєсков повідомляв, що Путін не планує зустрічатися з будь-ким, окрім очільника Китаю — зокрема через ковідні обмеження. За декілька днів до візиту Путіна до Китаю очільник МЗС Росії Сергій Лавров пропонував Зеленському зустрітися з Путіним у Москві, Санкт-Петербурзі чи Сочі, але  одразу попереджав, що темами обговорення не можуть бути Донбас чи приналежність Криму. Зеленський відмовився від такої пропозиції та пізніше  заявив, що не планує візит до Пекіна. Замість цього в нього були заплановані зустрічі в Києві з представниками країн-союзників України.

Немає жодних підстав вважати, що зустріч Зеленського взагалі планувалася в Кремлі під час візиту Путіна до Китаю, а також немає жодних фактів, які б свідчили про бажання Путіна домовитися з Зеленським. Навпаки, існує сотні доказів того, що 4 лютого, тобто за 20 днів до вторгнення, Путін вже ухвалив рішення почати війну з Україною, і висував заздалегідь неприйнятні ультиматуми до НАТО чи США, в яких вимагав нереалістичних поступок. Одночасно російська пропаганда із самого початку намагається перекласти відповідальність на Україну та її керівництво за війну, і навіть заперечує, що взагалі напала на Україну.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись