Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Херсон обстрілюють українські мобільні мінометні групи

Колаборант Володимир Сальдо, який називає себе «тимчасовим губернатором» Херсонської області, в інтерв’ю на каналі Володимира Соловйова поширив фейк, що українські військові хаотично обстрілюють Херсон, а російська армія до обстрілів не має стосунку. Окрім того, він сказав, що обстрілюють українські військові українське місто «мобільними мінометними групами».

Що таке «мобільні мінометні групи» зі слів Сальдо не зрозуміло, як і не зрозуміло, нащо взагалі українській армії обстрілювати місто з цивільними українськими громадянами. При цьому Сальдо стверджує, що обстрілюють українські «мінометні групи» лише «знакові об’єкти», роблять це вночі і виключно тому, що бояться «заставних загонів», які начебто розстрілюють тих, хто не виконує вказівок «обстрілювати Херсон».

«Заставні загони», які їздять містом за «мобільними групами», — це вигадка самого Сальдо. А ось фейк про «мінометні мобільні групи» української армії з’явився ще за часів першого етапу російсько-української війни у 2014 році. Про це пише видання «Мост».

 Тоді російська пропаганда поширювала такі ж самі історії про українські «мінометні мобільні групи», які начебто обстрілювали Луганськ, Донецьк та інші окуповані міста Донбасу. Зрозуміло, що жодних «мобільних груп» не було, а Луганськ, Донецьк та, наприклад, Шахтарськ обстрілювали бойовики  різних злочинних угрупувань на кшталт батальйону «Заря». Про це в інтерв’ю російським медіа розповідав очільник так званої «ЛНР» Валерій Болотов у 2016 році. Є й інші свідоцтва того, що Луганськ обстрілювали самі луганчани, що вступили до незаконних збройних формувань.  Детальніше про це можна почитати тут.

Російська армія регулярно обстрілює українські міста й прикладів тому тисячі. Зокрема, йдеться про Харків, Маріуполь, Волноваха, Бахмут, Соледар, Київ, Ізюм, Краматорськ, Запоріжжя, Миколаїв. Херсон також обстрілюють з першого дня, як туди зайшли українські військові. Майже щоразу після обстрілів українських міст російська пропаганда чинить спроби дискредитувати ЗСУ фейками, що це саме українські військові винні в загибелі мирних громадян чи руйнуванні будинків, лікарень, торгових центрів та садочків. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись