Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк СБУ погрожує депортацією чоловікам, що перебувають за кордоном

У соцмережах поширюють скриншот повідомлення, яке начебто розсилає Служба безпеки України. В повідомленні йдеться про потребу чоловікам, що перебувають за кордоном, терміново з’явитися до «пунктів підготовки та комплектування ЗСУ». Якщо чоловік не з’явиться добровільно, СБУ планує звертатися до суду «з метою депортації військовозобов'язаного до України». Це повідомлення — фейк.

Як з’ясували журналісти StopFake, скрин цього повідомлення вперше опублікували у телеграм-каналі «Типичная Одесса», що поширює  російську пропаганду. Надалі його публікували інші пропагандистські телеграм-канали.

Повідомлення містить граматичні та фактичні помилки: наприклад, не існує жодних «пунктів підготовки та комплектування ЗСУ». Вони офіційно називаються  територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки. Також відомо, що СБУ не використовує телеграм-канал для розсилання будь-яких своїх повідомлень.

Телеграм-канал «Типичная Одесса» міститься в переліку ворожих телеграм-каналів, складеному Центром протидії дезінформації та Головним управлінням розвідки України. Його адміністратор – колишній одесит, прихильник Антимайдану Олександр Синіцин, який з 2014 року мешкає в Рязані (Росія).

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись