Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Росія завдала «удару відплати» по Краматорську

Російське міністерство оборони стверджує, що «помстилося» за вбитих російських мобілізованих, які загинули в гуртожитку професійно-технічного училища в Макіївці в ніч на 1 січня 2023 року. Російські пропагандисти пишуть про «удар відплати» по Краматорську, внаслідок якого начебто загинуло 600 українських солдатів. Але ці заяви міністерства оборони Росії — фейк, який спростували іноземні медіа, українське армійське керівництво та навіть російські «патріотичні канали».

Як заявив представник російського міністерства оборони Ігор Конашенков, російська артилерія влучила у гуртожитки № 28 та у № 47 у Краматорську. Але відразу чотири знімальні групи іноземних медіа — фінський журналіст телерадіокомпанії Yle Антті Куронен,  журналісти CNN, кореспондентка італійської газети La Repubblica Даніеле Раїнері та журналісти агенції Reuters  — побували біля цих двох будівель і не знайшли жодних доказів загибелі чи поранення українських військових, або цивільних громадян. Щобільше, обидві будівлі майже неушкоджені — лише в одній вибило шибки, інша будівля зовсім не зазнала пошкоджень. Місцеві жителі чули вибухи, але не бачили ані швидких, ані роботи рятувальників.  Російські ракети точно  влучили поруч із будівлями — одна вирва є біля училища, інша  ракета, судячи з фотографій, влучила в гараж.  Телеграм-канал Grey Zone, близький до приватної військової компанії Вагнера, написав, що хоча самі будівлі гуртожитків, по яких стріляли, не були зруйновані, російському командуванню «не слід вішати носа, оскільки пункт прийняття рішень, мабуть, розташований у гаражі». Інші z-патріотичні канали назвали  заяви Конашенкова  брехнею. В  українській армії також заявили, що  російське міністерство оборони бреше.

Нагадаємо, що після ракетного обстрілу  гуртожитку училища в Макіївці російська армія визнала загибель 89 мобілізованих. Пропагандистські канали писали про сотні загиблих військових — від чотирьохсот до шестисот. Російська пропаганда  обіцяла «помсту» за «невинних» убитих, хоча ці люди — комбатанти, які перебувають на окупованій українській території зі зброєю, тому не можуть бути жертвами чи невинними, а є законною ціллю для української армії.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись