Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Росія мститиметься за «невинно вбитих» солдат у Макіївці

У російському інфопросторі та проросійських телеграм-каналах обговорюють удар ЗСУ по Макіївці опівночі 1 січня, внаслідок якого знищили до 10 одиниць ворожої військової техніки різних типів. Також за попередніми даними, йшлося про загибель близько 400 російських військовослужбовців та ще близько 300 поранених. За останніми повідомленнями, генштаб Росії визнав загибель лише 89 військових.

Російська пропаганда зображає загиблих військових «невинно вбитими» та закликає до «помсти» Україні за загибель «синів і чоловіків». На момент загибелі озброєні російські військові перебували на тимчасово окупованій території України та брали безпосередню участь у війні проти України. Тобто, відповідно до міжнародного права, вони були законною ціллю для української армії, яка захищає свою територію та свій народ. 

Попри те, що Росія розпочала війну проти України, російський агітпроп системно поширює меседжі про «помсту» Україні за будь-які вдалі воєнні дії та заперечує право українців на захист своєї держави. 

Раніше пропагандисти називали ракетні обстріли України «помстою» за Херсон, за вибухи в російському тилу, за вибухи у Севастополі, за атаку дронами у Севастопольській бухті тощо.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись