Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В українських лікарнях бракує крові

У соціальних мережах поширюють повідомлення нібито про  критичний брак в українських лікарнях крові та її компонентів. Іноді поширюють інформацію про вимогу здати кров. Це — фейк.

У Міністерстві охорони здоров’я спростували цю інформацію. За повідомленням МОЗ, в Україні вибудували системне планове донорство, яке забезпечує сталі запаси крові та її компонентів. Координує доставляння запасів крові та її компонентів з інших регіонів спеціалізована державна установа «Український центр трансплант-координації».

В умовах повномасштабної війни українці доволі активно відгукуються на усі заклики здати кров. Як правило, добровільна донація дає змогу забезпечити потреби у крові та її компонентах для  цивільних і військових медичних закладів. 

Раніше маніпулювали повідомленнями, що «критично» або «катастрофічно» бракує крові певної групи або резусу; поширювали фейки буцімто НАТО постачило Україні донорську кров із ВІЛ та гепатитом; нібито школярі масово здають кров через її брак в Україні.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись