Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк НАТО постачило Україні донорську кров із ВІЛ та гепатитом

Російські медіа поширили таку інформацію з посиланням на фейковий лист нібито від міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.

Мовляв, Україна гостро потребувала донорської крові, тому запитала щодо цього у членів-країн НАТО. Після того як «консервована кров» начебто надійшла до України, її вирішили вибірково перевірити та виявили збудників ледве не всіх можливих інфекційних захворювань.

Те, що лист від міністра фейковий, свідчить його форма, він не відповідає вимогам до оформлення офіційних документів в Україні. Як пишуть фактчекери «НотаЄнота», поширили фейковий документ від імені міністерства охорони здоров’я України з грифом «таємно», і навіть створили легенду, як такий лист потрапив до російських телеграм-каналів. Мовляв, хакери зламали пошту прем’єр-міністра Дениса Шмигаля. «Лист, який нібито надіслали від імені Міністра на пошту Прем’єр-міністра, це не сканована копія, як мало би бути. Це просто текст, який зробили на бланку МОЗ. Документ не має вихідного номера, він не підписаний Міністром, що вказує на недолугу підробку. В Україні діють правила офіційного листування між держструктурами — обов’язкові номери вхідної та вихідної документації, а також підписи уповноважених осіб, а також тих, хто відповідає за виконання, чого немає у документі, який поширюють пропагандисти. Ще у листі є посилання на додатки, але немає інформації після листа про кількість додатків — наприклад, “2 додатки на 5 сторінках” — це один з обов’язкових елементів, який не вказали пропагандисти», — пишуть фактчекери. 

У міністерстві повідомили, що за весь період війни Україна жодного разу не зверталася до закордонних партнерів по донорську кров чи її компоненти. З першого дня війни українці самостійно надійно тримають «донорський фронт».

«В Україну за 8 років війни НІКОЛИ не поставляли кров та компоненти крові з Європи та інших країн», — пояснила НотіЄнота Людмила Лінник, координаторка всеукраїнської платформи ДонорUA. Вона розповідає: За дві доби повномасштабного вторгнення українці повністю забезпечили резерв крові і закрили усі гострі потреби. На платформі ДонорUA зареєструвалося 35 тисяч добровольців, що дозволяє закрити усі потреби у крові та її компонентах для військових та цивільних. Від 24 лютого в Україні не було жодного разу дефіциту крові та її компонентів. Ці потреби закривалися і закриваються за допомогою волонтерів та регулярних донорів. Відповідно немає потреби доставляти кров з-за кордону».

За словами Людмили Лінник, якщо в центрах крові виникає термінова потреба, люди активно відгукуються на запити й закривають такі потреби протягом кількох годин. Україна не проводить вибіркових перевірок крові та її компонентів. Будь-яка донорська кров чи її компоненти завжди й без винятків проходить лабораторні дослідження.

Цей фейк потрібен російським пропагандистам, щоб дискредитувати українську владу, яка нібито не може забезпечити своїх військових всім необхідним. Зокрема, кров'ю для врятування їхніх життів. Також за допомогою цього фейку росіяни дискредитовують й західних партнерів України. Мовляв, вони постачають Україні заражену кров, адже їм насправді їм байдуже на долю цієї країни та українських військових. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись