Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Маріуполь — давнє російське місто

Таку тезу поширив російський президент Володимир Путін, після чого її розтиражували російські пропагандистські медіа. Путін переконаний, що Маріуполь — давнє російське місто.

Він також стверджує, що місто заснував Петро I та створив там свою першу військову флотилію. Однак це не так. Насправді у російській історіографії Маріуполь як місто в Російській Імперії було закладено в 1778 році, вже за Катерини Другої. Тоді місто називали Павловськ. Однак цьому передувало існування на цій території Кальміуської слободи – території запорізьких козаків — з поселенням Домаха з фортецею Кальміус як центру.

Про це пишуть фактчекери проєкту The Insider. У 1778-1779 роках російська влада виселила християнське населення звідти до Криму й заселила туди росіян.

Також перша флотилія в Маріуполі з'явилася не за Петра, і навіть не за Катерини, а лише в роки громадянської війни.

Однак Путіну вигідно поширювати тези про те, що Маріуполь — російське місто як тепер, так і 100 чи 200 років тому. Мовляв, проти історії не підеш. У такий спосіб пропагандисти намагаються утвердити наратив про те, що Росія не анексує території України, а лише повертає собі свої історичні й законні землі.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись