Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Маріуполь — давнє російське місто

Таку тезу поширив російський президент Володимир Путін, після чого її розтиражували російські пропагандистські медіа. Путін переконаний, що Маріуполь — давнє російське місто.

Він також стверджує, що місто заснував Петро I та створив там свою першу військову флотилію. Однак це не так. Насправді у російській історіографії Маріуполь як місто в Російській Імперії було закладено в 1778 році, вже за Катерини Другої. Тоді місто називали Павловськ. Однак цьому передувало існування на цій території Кальміуської слободи – території запорізьких козаків — з поселенням Домаха з фортецею Кальміус як центру.

Про це пишуть фактчекери проєкту The Insider. У 1778-1779 роках російська влада виселила християнське населення звідти до Криму й заселила туди росіян.

Також перша флотилія в Маріуполі з'явилася не за Петра, і навіть не за Катерини, а лише в роки громадянської війни.

Однак Путіну вигідно поширювати тези про те, що Маріуполь — російське місто як тепер, так і 100 чи 200 років тому. Мовляв, проти історії не підеш. У такий спосіб пропагандисти намагаються утвердити наратив про те, що Росія не анексує території України, а лише повертає собі свої історичні й законні землі.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join