Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Школярі масово здають кров через її брак в Україні

Такі повідомлення ширяться соціальними мережами й ворожими телеграм-каналами. У повідомленнях ідеться, що в Україні постійно бракує донорської крові, тож навіть школярів залучають до її збирання. Пропагандисти до допису прикріплюють фейкове оголошення, в якому нібито школярів закликають здавати кров. Мовляв, уже починаючи з шостого класу, діти здають кров на потреби ЗСУ: треба принести лишень свідоцтво про народження. Проте це — неправда. 

Як повідомляють аналітики НотаЄнотаґ, Україна повністю забезпечує себе донорською кров’ю. Людмила Лінник, координаторка всеукраїнської платформи ДонорUA, розповіла: 

“Від 24 лютого в Україні не було жодного разу дефіциту крові та її компонентів. Ці потреби закривалися і закриваються за допомогою волонтерів та регулярних донорів”.

До того ж здавати кров можна лише повнолітнім людям, а зі свідоцтвом зробити це неможливо, потрібен винятково паспорт. Та й варто зазначити, що у фейковому оголошенні йдеться про 12 клас школи. Однак він лише з’явиться у 2029 році. 

Пропагандисти неодноразово маніпулювали питанням про донорську кров. Наприклад, раніше вони писали, що НАТО постачає заражену кров. Проте це виявилося також неправдою. Фейк спрямований на дискредитацію Збройних сил України, Міністерства охорони здоров'я України та країн-членів НАТО.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись