Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Євросоюз краде російські гроші та передає їх Україні

Подібні повідомлення поширюють пропагандисти та анонімні телеграм-канали, зокрема «СОЛОВЬЁВ». У його повідомленні йдеться, що Євросоюз розкрадає російські кошти задля того, щоб передати їй Україні. Мовляв, Європа ділиться грішми Росії, а не своїми. Проте це — неправда.

Насправді йдеться про російські активи, які Європа нещодавно заморозила. Як повідомляє видання Politico, ЄС заморозив загалом 68 мільярдів євро активів.

Наразі ЄС з партнерами розробляють план конфіскації заморожених російських активів на користь України. Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що Брюссель спільно з партнерами уже працює над планом заморожених російських активів, щоб потім передати їх на відбудову України та для компенсації збитків, завданих війною, розв’язаною Росією.

Саме це пропагандисти назвали «викраденням», хоча активи містяться на території Євросоюзу.

Цей фейк спрямований на дискредитацію Євросоюзу та його допомоги. Нібито ЄС незаконно послуговується російськими ресурсами задля допомоги Україні.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись