Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття У мережі поширюють маніпулятивні фото «нових» російських танків

У соціальних мережах поширюють фото нібито нових російських танків, які розміщені в спеціальному ангарі. У коментарях до світлини глузують, мовляв, «у Росії закінчились танки» та вихваляють воєнну могутність Росії.

Однак, це фото старе. Воно зроблене у жовтні 2012 року під час візиту Володимира Путіна на підприємство з ремонту бойових машин і виробництва військових танків «Уралвагонзавод», розташоване в Нижньому Тагілі. Фактчекери проєкту Delfi знайшли першоджерело зображення — статтю російського порталу «Коммерсантъ», її автор — фотограф цього видання Дмитро Азаров. Світлина не має жодного стосунку до сучасних подій та не відображає реального стану справ з оснащенням російської армії. 

Російська пропаганда систематично поширює фейки про свої бойові «досягнення». Раніше писали, нібито Росія застосувала потужну вакуумну авіабомбу для удару по ЗСУ або ж систематично повідомляють про знищення американських ракетних комплексів HIMARS.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись