Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Ракетні обстріли України – помста за вибухи в російському тилу

Щойно майже по всій Україні  почалася повітряна тривога,  російські телеграм-канали, які керуються ГРУ Росії, почали поширювати тезу, що  обстріл – наслідок «диверсії України в Росі», зокрема вибухів на військових аеродромах в Саратовський області та під Рязанню.

Сьогодні про вибухи на обох військових об’єктах повідомили російські ЗМІ. На аеробазі «Енгельс-1» в Саратовській області безпілотник впав на злітно-посадковій смузі, через що зазнали пошкоджень два бомбардувальники-ракетоносці «Ту-95», а двох військових ушпиталили з пораненнями. На аеродромі «Дягілєво» під Рязанню вибухнув бензовоз. Принаймні троє російських військових загинули. Україна офіційно не підтвердила власну причетність до вибухів: радник голови Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що оскільки земля кругла, а Росія багато чого кожен день запускає в повітря, іноді ці об’єкти повертаються додому. В України офіційно немає безпілотників, які б могли подолати відстань до Енгельса (700 км) та Дягілєвого (500 км).

Насправді Росія не завдає ударів «у відповідь». Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони (ГУР) Андрій Юсов повідомив, кожен масований ракетний удар потребує понад сім  днів підготовки. Розслідувачі проєкту The Insider дослідили, що підготовка триває до 10 днів. Отже не може бути завданий «у відповідь» на будь-які дії українських військових, що сталися менше ніж тиждень тому.

Росія постійно намагається просунути тезу про те, що начебто її ракетні обстріли – помста або наслідки рішень, які ухвалює Україна, зокрема «офіс президента», хоча військові рішення ухвалює керівництво ЗСУ. Насправді Росія регулярно обстрілює цивільну інфраструктуру України з однієї причини – тому, що програє війну. Так само вона знищувала  цивільну інфраструктуру в Сирії, де військами командував той самий генерал, що зараз очолює вторгнення Росії в Україну – Сергій Суровікін.  «Патріотичне» російське суспільство  багато місяців вимагало від командування «занурити Україну в Середньовіччя» і намагається це зробити з 10 жовтня 2022 року.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись