Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Парижі з'явилося графіті з Зеленським, який поглинає гроші, як чорна діра

Російські пропагандистські ЗМІ, зокрема   Первый каналRussia Today, ВЕСТИ, Украина.ру, Известия, Аргументы и Факты,  ФАН  та інші, поширили фото  3D-графіті-карикатури на президента України Володимира Зеленського. Вони написали, що це графіті було зроблено в Парижі, а автори розмістили малюнок у соцмережах  з таким описом: «Вітаю, Франціє, віддай мені усі свої гроші!» та відповіддю від начебто Франції: «Вибач, але мені байдуже».

Як з’ясував фактчекерський проєкт Myth detector, ця картинка – фейк. Розслідувачі встановили, що на фото – вихід з метро Saint-Mande, біля нього видно магазин квітів La Florangerie.. Проєкт попросив власного співробітника сходити та подивитися, чи є там графіті – станом на 3 грудня його не було. Також проєкт зв’язався з  представником магазину квітів – і він підтвердив, що біля магазину взагалі не було жодних графіті останнім часом.

Фото фейкового графіті було опубліковано в інстаграм-акаунті, що містить  взагалі лише два пости. Попередній – також фото графіті з Зеленським, начебто зроблене в Варшаві. Одразу три фактчекерські проєкти ще в листопаді з’ясували, що це фейк, і в Варшаві також не було таких графіті. Такі графіті – частина  пропагандистських меседжів про те, що начебто українська влада  «вимагає гроші» в Заходу, аби вести «нікому не потрібну війну» або «збагатитися». Також вони постійно  намагаються простувати меседж про те, що «Україна, наче чорна діра, поглинає гроші та зброю» - тобто без контролю витрачає те і те. Але спроби пропаганди марні: ЄС, США та інші партнери продовжують підтримувати Україну.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись