Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake У Парижі з'явилося графіті з Зеленським, який поглинає гроші, як чорна діра

Російські пропагандистські ЗМІ, зокрема   Первый каналRussia Today, ВЕСТИ, Украина.ру, Известия, Аргументы и Факты,  ФАН  та інші, поширили фото  3D-графіті-карикатури на президента України Володимира Зеленського. Вони написали, що це графіті було зроблено в Парижі, а автори розмістили малюнок у соцмережах  з таким описом: «Вітаю, Франціє, віддай мені усі свої гроші!» та відповіддю від начебто Франції: «Вибач, але мені байдуже».

Як з’ясував фактчекерський проєкт Myth detector, ця картинка – фейк. Розслідувачі встановили, що на фото – вихід з метро Saint-Mande, біля нього видно магазин квітів La Florangerie.. Проєкт попросив власного співробітника сходити та подивитися, чи є там графіті – станом на 3 грудня його не було. Також проєкт зв’язався з  представником магазину квітів – і він підтвердив, що біля магазину взагалі не було жодних графіті останнім часом.

Фото фейкового графіті було опубліковано в інстаграм-акаунті, що містить  взагалі лише два пости. Попередній – також фото графіті з Зеленським, начебто зроблене в Варшаві. Одразу три фактчекерські проєкти ще в листопаді з’ясували, що це фейк, і в Варшаві також не було таких графіті. Такі графіті – частина  пропагандистських меседжів про те, що начебто українська влада  «вимагає гроші» в Заходу, аби вести «нікому не потрібну війну» або «збагатитися». Також вони постійно  намагаються простувати меседж про те, що «Україна, наче чорна діра, поглинає гроші та зброю» - тобто без контролю витрачає те і те. Але спроби пропаганди марні: ЄС, США та інші партнери продовжують підтримувати Україну.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join