Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українських біженців примусово виселили з квартири в Кракові

Російські ЗМІ поширюють черговий фейк про українських біженців, яких начебто примусово виселили з  помешкання в Кракові. Але, як з’ясував StopFake, жодних доказів та згадок про такий інцидент не існує – окрім слів «свідка»,  на якого посилаються російські ЗМІ. Також вони поширюють відео, де начебто показано, що українських біженців довелося виганяти з квартири за допомогою крана.

Як пишуть фактчекери, відео про те, як поліція дістається помешкання в центрі Кракова крізь вікно, з’явилося в мережі 8 жовтня 2021 року, і немає стосунку до війни в Україні. Також немає згадок про будь-який випадок примусового виселення українців ані в місцевих ЗМІ, ані в поліції Кракова, ані в польському сегменті соцмереж.

Російська пропаганда систематично намагається створити образ «невдячних українців», які перебувають за кордоном з початку великої війни. Також пропаганда намагається переконати  власний електорат, що «Європа втомилася від українських біженців».  Це – частини дезінформаційної кампанії, мета якої – налаштувати європейських партнерів проти України та українців.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись