Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Масові обстріли 31 жовтня — це «розплата» за вибухи у Севастополі

Про таке пишуть російські медіа з посиланням на Володимира Путіна. На пресконференції він сказав, що масовані удари по цивільній інфраструктурі України зранку 31 жовтня — «частково» є відповіддю Росії, але нібито «це не все, що вони можуть зробити». За словами Путіна, Україна нібито своїми діями створила небезпеку для цивільних кораблів, скориставшись «зерновим коридором» для проведення операції.

Заступник генерального секретаря ООН Мартін Гріфітс під час Ради безпеки ООН у понеділок, 31 жовтня, повідомив, що у ніч на 29 жовтня, коли ймовірно було атака на російські військові кораблі, в «зерновому коридорі» не було жодного судна, і жоден корабель не повідомляв про інцидент на вихідних. Представник ООН наголосив, що коридор як такий — «просто лінії на карті», і коли ним не рухаються судна, які беруть участь в експорті зерна, він не має особливого статусу і не є «укриттям» або «щитом» для будь-яких військових дій. Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк повідомив, що Україна не має стосунку до вибухів у тимчасово окупованому Севастополі й не використовує жодних підводних або надводних дронів, крім тих, що застосовуються на лінії фронту.

Меседж про те, що Росія завдає ударів по критичній інфраструктурі «у відповідь» почали просувати після масованих обстрілів 10 жовтня. Тоді це нібито було «помстою» за удар по Кримському мосту, відповідальність за який Україна не визнала. 

Насправді Росія завдає ударів по критичній інфраструктурі навмисно, залишаючи цивільне населення без світла, водопостачання та тепла. У такий спосіб вони намагаються емоційно тиснути на українців та змусити здатись.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись