Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Росія має право «карати нацистів всюди»

Такий меседж поширюють у телеграм-каналах. Мовляв, Статті 106 і 107 Статуту ООН дозволяли Росії напасти на Україну. Нібито ці статті надають «переможцям» Другої світової війни право вживати заходів проти «ворожих країн». Для цього їм потрібно повідомити про свої плани іншим «країнам-переможницям», але не обов’язково отримувати їх згоду.

На поширення меседжу звернули увагу німецькі фактчекери проєкту Correctiv. Вони зазначають, що статут ООН допускає застосування зброї лише у разі оборони або за згодою Ради Безпеки. У телеграм-каналах спотворили зміст Статуту ООН. У статтях 106 та 107 йдеться про те, що сторони Декларації мають співпрацювати щодо збереження миру та про заходи, які вживають до «ворожих країн». Однак,  «сторони»  —  ті,  країни, які підписали установчий документ, а не лише «країни-переможниці». Також Комітет ООН ще в 1995 році пропонував виключити зі статуту так звані положення про «ворожу державу», оскільки вони застаріли. Зараз немає ворожих держав у тому значенні, яке закладали після Другої світової війни, зокрема Німеччина та Японія є членами ООН.

Росія постійно маніпулює історичним контекстом та перемогою у Другій світовій війні, забуваючи про внесок інших держав. Також агітпроп систематично звинувачує Україну й решту держав у нацизмі. Раніше Росія намагалася виправдати вторгнення в Україну, прикриваючись 51 статтею Статуту ООН.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись