Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Трасс відзвітувала Держдепу США після підриву «Північних потоків»

Російські ЗМІ та телеграм-канали, а також представниця МЗС Росії Марія Захарова поширюють такий фейк. Начебто, стало відомо, що за хвилину після вибухів на  газогонах «Північний потік-1» та «Північний потік-2» Ліз Трас, колишня прем’єр-міністерка Великої Британії, за допомогою особистого айфона написала повідомлення Ентоні Блінкену, державному секретареві США. «It’s done», тобто «зроблено»- начебто написала вона. Це, пишуть в російських ЗМІ, доводить, що «Північні потоки» були підірвані британцями на вимогу США. Джерелом цієї новини РФА Новини, наприклад, зазначає Reddit – величезний американський форум, на якому, серед іншого, існують гілки обговорення, де спілкуються лише чат-боти.

Інші ЗМІ посилаються на ще сумнівніше джерело – людину, на ім'я Кім Дотком. Він сам вважає себе підприємцем, але поліція одразу трьох країн – злочинцем. Він перебуває у розшуку на запит США через звинувачення у порушенні авторських прав, відмиванні грошей, рекеті та шахрайстві з використанням електронних засобів зв'язку. Його також заарештовували в Німеччині та Таїланді за злам, шпигунство та продаж крадених телефонних номерів. Зараз він проживає в Новій Зеландії, суди якої вже вирішили віддати його на запит США, але він намагається скасувати екстрадицію в суді.

Цей чоловік відомий не лише обвинуваченнями, але й дивними заявами, зокрема проросійськими. Так, на його думку, колишній президент США Барак Обама змовився з Голлівудом, аби обвинуватити його в порушенні авторських прав.. Він також  писав, що війну в Україні спровокували США, і навіть скаржився на «цензуру» після заборони RT у США. Тепер саме він заявив, що Ліз Трас написала «зроблено» після підриву «Північних потоків». І Дотком, і російські ЗМІ намагаються підкріпити ці фантастичні твердження матеріалом Daily Mail, британської газети, яка 29 жовтня повідомила, з посиланням на власна джерела, що телефон Трасс зламали хакери та отримали доступ до її  особистого листування останнього року. Видання повідомило, що до зламу були причетні хакери, що працюють на Кремль. Телефон зламали настільки суттєво, що його були вимушені помістити в спеціальний захисний сейф – а самій Трасс змінити апарат і номер телефона.

Російська пропаганда наводить всі ці деталі, аби довести, що доступ до конфіденційної інформації Трасс був. Пропаганда не згадала лише одне: спецслужби Великої Британії виявили, що телефон Трасс зламаний, коли вона працювала в уряді Джонсона міністром закордонних справ. Тобто влітку 2022 року. Після цього телефон в неї забрали, інформацію засекретили, і Трасс почала готуватися до виборів – і виграла їх. А газогони вибухнули 28 вересня. У той момент зламаний телефон Трасс вже декілька місяців лежав у сейфі – і складно уявити, щоб їй хтось його видав, аби вона написала важливе повідомлення до Держдепу США, яке скомпрометує і її, і уряд США, а потім поверне його  в той таки сейф.

Росія не вперше звинувачує Велику Британію майже в усьому, що стосується війни Росії в Україні. З останніх вигаданих звинувачень – підготовка атаки дронів на кораблі Чорноморського флоту РФ, а до того – підрив Керченського мосту. У цих меседжів дві мети: з одного боку, переконати росіян, аби вони повірили в те, що Україна несамостійна держава, яка ні на що не здатна без допомоги Заходу. Друга – аби довести росіянам, що Росія веде війну проти «колективного Заходу», і не визнавати, що програє єдиній країні – Україні — на фронті.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись