Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття У твітері та вайбері запустили провокативний флешмоб, у межах якого українців закликають масово вмикати світло

За даними Центру протидії дезінформації при РНБО, у твітері та вайбері запустили флешмоб із хештегом #LightOnZelenskyyOff. Його назвали флешмобом проти політики Зеленського та в його межах закликають 1 листопада максимально ввімкнути світло.

Флешмоб підхопили російські медіа й у своїх повідомленнях вони стверджують, що українці масово не згодні з політикою української влади щодо заощадження електроенергії.

У Центрі повідомляють, що більшість акаунтів, названих «українцями», насправді є ботами, що підтверджується перекладом російськомовного тексту повідомлень на українську.

Наприклад, «пол страны уже без электропитания, уже мочи нет терпеть эти адские муки!» переклали як «пів країни вже без електро харчування, вже сечі немає терпіти ці пекельні борошна!».

«Застерігаємо! Зазначений флешмоб — безглузда та небезпечна маніпуляція, покликана збільшити навантаження на українську енергосистему для її повного виходу з ладу. Закликаємо економити електроенергію, насамперед у пікові години: 7:00-10:00 та 18:00-23:00 годин», — повідомляють у Центрі.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись