Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Німецький аукціон пропонує оплатити знищення творів російського мистецтва на користь України

Російські медіа та проросійські акаунти в соцмережах поширюють відеоз логотипом Euronews та з використанням схожого стилю англійських субтитрів. У сюжеті йдеться про те, що нібито аукціонний дім Bolland & Marotz проводить аукціон, на якому учасники зможуть придбати листи Достоєвського, рукописні нотатки Чайковського, серію ескізів Врубеля та інші експонати. Ба бальше, після продажу всі ці екпонати нібито будуть знищені, адже Росія дискредитувала себе у війні з Україною. Тож знищення російської культурної спадщини є логічним наслідком. Це — неправда.

Як пишуть грузинські фактчекери проєкту MythDetector, сюжет, який поширюють від імені Euronews, вигаданий. Відео змінено за допомогою комп'ютерного програмного забезпечення, медіа не готувало такого сюжету. Аукціонний дім Bolland & Marotz також спростував організацію подібного аукціону. Також у компанії повідомили, що ідея проведення такого заходу суперечить внутрішній політиці.

У такий спосіб російська пропаганда намагається просувати меседж про русофобію та дискримінацію росіян за кордоном.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись