Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж В Україні триває «громадянська війна російського народу»

Російські медіа цитують Володимира Путіна та називають повномасштабне вторгнення Росії в Україну «громадянською війною». За словами російських «експертів», напад Росії на Україну — це не іноземна інтервенція, а «громадянська битва двох частин російського народу».

Цей меседж почали просувати ще з 2014 року. У такий спосіб раніше намагалися приховати присутність російських військ на сході України. Зараз пропагандисти продовжують заперечувати агресивну політику Росії проти українського народу. Пропагандисти використовують тактику підміни понять та називають окупацію українських територій тезами про «возз’єднання Криму з Росією», «громадянську війну на Донбасі». Для підміни поняття війни використовують «спеціальну військову операцію».

Жодного «братнього» і «єдиного російського народу» немає – це російський міф. Як пише StopFake, Україна після розвалу СРСР стала єдиною державою, яка утвердила свою незалежність шляхом всенародного голосування.  Всеукраїнський референдум щодо незалежності України відбувся 1 грудня 1991 року. Український народ підтвердив прагнення жити у вільній державі – за незалежність України проголосувало 90,32% учасників референдуму. Явка на референдумі становила  84,18% населення України. Після Всеукраїнського референдуму розпочався всесвітній процес визнання України як незалежної держави – зокрема, Росія визнала незалежність України 5 грудня 1991 року. 

Проявляючи агресію до України та українського народу, Росія продовжує порушувати міжнародне право та низку міжнародних угод у сфері безпеки, зокрема основоположні договори, які гарантують суверенну рівність та територіальну цілісність держав, а також норми права, що регулюють основні засади ведення війни. 

Російська пропаганда та Володимир Путін неодноразово вдавалися до перекручування історичних фактів, маніпуляцій подіями для того, щоб акцентувати «приналежність» України до Росії. Проте, Україна — суверенна держава, яка протистоїть іноземному вторгненню.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись