Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Понад 90 % німців проти надання танків Leopard Україні

Прокремлівські медіа поширюють інформацію, що, згідно з опитуванням, 94 % громадян Німеччини не підтримують постачання танків в Україну. Однак, нібито всупереч громадській думці та під тиском канцлера Німеччини Олафа Шольца змусили погодити постачання німецьких танків в Україну. Це — маніпуляція.

Насправді за результатами регулярного опитування громадської думки, 46 % німців підтримували відправлення  бойових танків в Україну, 43 % — були  проти, ще 11 %  утрималися від відповіді. У розрізі партійної приналежності: 66 % прихильників «Християнсько-демократичного союзу» (ХДС), 61 % «Зелених» і 49 %  «Соціал-демократичної партії» (СДПН) підтримували передання танків Україні. Натомість серед прихильників ультраправої партії «Альтернатива для Німеччини» 84 % виступили проти цього рішення. Саме їхню думку,  як зазначають фактчекери Myth Detector,  пропагандисти й видають за думку німців загалом. Проте, на виборах у 2021 році партія отримала підтримку 10,3 % голосів. Тому такі узагальнення некоректні. Згідно з результатами опитування, проведеного компанією Civey для видання Der Spiegel після ухвалення рішення щодо надсилання танків «Leopard» Україн, 54 % населення підтримали це рішення. 

Російська пропаганда систематично поширює меседжі, що Захід не хоче допомагати Україні зі зброєю, опираючись на неавторитетні джерела інформації чи спотворені цитати. У такий спосіб Росія намагається підірвати авторитет України на міжнародному рівні, показати слабкість  української влади. Пропагандисти й раніше поширювали спотворені результати досліджень громадської думки у Німеччині. Зоеркма писали, що нібито понад 70% німців проти збільшення військової допомоги Україні або ж 40% німців переконані, що НАТО спровокувало Росію на війну з Україною.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись