Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Україна вивозить за кордон чорнозем і рештки солдатів Червоної армії

Таке повідомлення поширили російські пропагандистські медіа. Мовляв, Україна нібито «займалася і займається» продажем родючого шару землі за кордон. Буцімто український чорнозем вивозять до країн Європи спільно з рештками солдатів Червоної армії, які воювали у Другій світовій війні.

У своїх статтях кремлівські медіа посилаються на слова російського президента Володимира Путіна, які він виголосив під час зустрічі з представниками мілітарної молодіжної організації «Юнармія» на честь 80-річного ювілею Сталінградської битви.

Проте все це — фейк.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту StopFake. За інформацією фактчекерів, до такого «висновку» про продаж чорнозему з рештками військових Путін дійшов після того, як під час зустрічі один з учасників «Юнармії» Лев Кравченко розповів історію, як один німецький фермер нібито знайшов у себе на городі медаль червоноармійця, який загинув у 1944 році на території України, і передав її у генконсульство Росії. За словами Кравченка, «медаль швидше за все потрапила до Німеччини внаслідок продажу українського ґрунту».

Мовляв, чи лише медаль там була, чи українці торгують рештками бійців, які билися за перемогу у Другій світовій. Насправді радянську медаль «За відвагу» знайшов не німецький фермер, а працівник компанії з перероблювання відходів, і не в землі, а в сміттєвих відходах. Крім того, як пише StopFake, сама по собі заява, що Україна нібито вивозить чорнозем за кордон повністю абсурдна і безпідставна. Жодних задокументованих фактів чи розслідувань незалежних експертів стосовно вивезення української землі за кордон не існує. До того ж через російське вторгнення в Україну 58% українських земель зазнають деградації, а 20% — забруднення.

Проте такі меседжі потрібні російській пропаганді, щоб вкотре дискредитувати Україну й українців. Показати, що українці — безжальні і їм байдужа пам'ять про загиблих у Другій світовій війні, адже вони готові задля наживи продавати за кордон чорнозем, навіть із рештками солдатів. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись