Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж З Україною немає сенсу домовлятися

Такий меседж нещодавно прозвучав в одному із ток-шоу на російському пропагандистському каналі. На думку пропагандистів, Україна нагадує «глечик для квітів», якому немає сенсу взагалі щось пояснювати, і домовляння щодо перемовин — теж марна справа. Мовляв, це навіть не країна, а іграшка в руках «західних кураторів». Ба більше — буцімто це Захід напав на Росію і що, мовляв, тепер пересічним росіянам зрозуміло, хто справді є ворогом. 

Насправді пропагандисти навмисно спотворюють реальність. Напала на Україну саме Росія, яка вже впродовж мінімум кількох десятиліть веде агресивну політику щодо сусідніх країн та їхніх партнерів. Росія також викривлює історію і активно це використовує навіть у таких випадках, як цей. Крім того, Росія створює видимість, що з Україною немає сенсу домовлятися, адже буцімто саме українська влада не хоче цього. 

У такий спосіб Росія підживлює одразу два великі наративи. Першим із них є наратив про «західне управління». Мовляв, домовлятися з Україною немає сенсу, адже за неї все вирішують західні куратори. Другим є наратив, що агресор насправді не Росія, а Україна, з якою немає сенсу домовлятися, адже саме українську владу нібито не цікавить мирне врегулювання війни. Проте насправді Україна не готова до перемовин на російських умовах, які передбачають анексію української території.  

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись