Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Україні не потрібен такий слабкий союзник, як США

Цей меседж поширювали проросійські телеграм-канали у контексті виявлення китайської повітряної кулі у повітряному просторі США. За версією Китаю, це був метеорологічний дирижабль, який нібито збився зі шляху. Пропагандисти писали, що американська система ППО не впоралася зі своїм завданням, саме тому США не збили кулю одразу. Для просування меседжу також використовували цитати експрезидента США Трампа та американських сенаторів, які його підтримують. Трамп сказав, що кулю треба було збити одразу, тож якби він досі був президентом, він би це зробив швидше. Пропагандисти дійшли висновку, що США «насправді» слабкий союзник для України через «нерішучість» Байдена. Ба більше — США постачають свої «неефективні» системи ППО в Україну. 

Насправді США не збили кулю одразу, оскільки верифікували мету її перебування в американському повітряному просторі. Після того, як підтвердили, що куля стежить за військовими обʼєктами США, її збили. Збивати кулю без належного підтвердження не можна було, оскільки це справді могло призвести до ескалації взаємовідносин між США та Китаєм. Цитати Трампа у цьому контексті маніпулятивні, оскільки видання Bloomberg зʼясувало, що за часів свого президентства він проігнорував щонайменше три схожі ситуації із китайськими шпигунськими кулями. Тобто, керівництво США та американські військові діяли за встановленими правилами, а не проявляли слабкість, як пише агітпроп. 

Поширюючи меседжі про «слабкість» США, Росія намагається знецінити партнерську допомогу для України та дискредитувати США в очах українців. Насправді питання війни в Україні залишається важливим для американської політики. Це доводять і нові рішення про додаткову військову допомогу для України. 

Раніше пропагандисти писали, що США підтримують Україну в війні через зацікавленість в українському титані або ж перетворять Україну на новий Афганістан.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись