Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція В Україні вважають, що всі козаки були геями

Така теза зʼявилася в анонімних телеграм-каналах, що транслюють проросійську риторику. У повідомленнях використали допис ГО Gender Zed щодо одностатевого сексу серед запорізьких козаків. Мовляв, українська ЛГБТ-спільнота намагається спотворити «справжню» українську історію та чинить спроби виставити всіх козаків «збоченцями». Ба більше — агітпроп насамперед акцентував на частині допису щодо трансгендерних осіб у православній церкві того часу. Це — маніпуляція.

Допис організації не є науковим і не може сприйматись як достеменна інформація, про що свідчать самі автори. Крім того, у матеріалі йдеться, що на Запорізькій Січі існували жорстокі покарання за одностатеві сексуальні практики. Автори допису не стверджують, що всі козаки були геї, а просто пояснюють, що те, що геї серед козаків були — цілком реально. Згідно з низкою досліджень, у населення людства містить 7-10% осіб   гомосексуальної орієнтації. Відтак цілком зрозуміло, що вони могли бути й на Січі. 

Російська пропаганда активно маніпулює темами, повʼязаними із ЛГБТ-спільнотою в Україні і не тільки. Росія, використовуючи ЛГБТ-дезінформацію зневажає демократичний устрій, протиставляючи його русскому міру. «Детектор медіа» спростовував головні міфи щодо представників ЛГБТ-спільноти, а також розповідав як українські ЛГБТ-активісти допомагають у боротьбі з російськими окупантами. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись