Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation В Україні вважають, що всі козаки були геями

Така теза зʼявилася в анонімних телеграм-каналах, що транслюють проросійську риторику. У повідомленнях використали допис ГО Gender Zed щодо одностатевого сексу серед запорізьких козаків. Мовляв, українська ЛГБТ-спільнота намагається спотворити «справжню» українську історію та чинить спроби виставити всіх козаків «збоченцями». Ба більше — агітпроп насамперед акцентував на частині допису щодо трансгендерних осіб у православній церкві того часу. Це — маніпуляція.

Допис організації не є науковим і не може сприйматись як достеменна інформація, про що свідчать самі автори. Крім того, у матеріалі йдеться, що на Запорізькій Січі існували жорстокі покарання за одностатеві сексуальні практики. Автори допису не стверджують, що всі козаки були геї, а просто пояснюють, що те, що геї серед козаків були — цілком реально. Згідно з низкою досліджень, у населення людства містить 7-10% осіб   гомосексуальної орієнтації. Відтак цілком зрозуміло, що вони могли бути й на Січі. 

Російська пропаганда активно маніпулює темами, повʼязаними із ЛГБТ-спільнотою в Україні і не тільки. Росія, використовуючи ЛГБТ-дезінформацію зневажає демократичний устрій, протиставляючи його русскому міру. «Детектор медіа» спростовував головні міфи щодо представників ЛГБТ-спільноти, а також розповідав як українські ЛГБТ-активісти допомагають у боротьбі з російськими окупантами. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join