Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Києві відкрито набирають добровольців до нацистських бригад

Така інформація з'явилася в кремлівських пропагандистських медіа та у телеграм-каналах, що транслюють проросійську риторику. У повідомленнях стверджують, що на Київщині оголосили набір до переформованих у бригади націоналістичних угруповань під загальною назвою «Гвардія наступу». Мовляв, це схоже на створення воєнізованих формувань у системі МВС на випадок будь-яких внутрішніх конфліктів в українській еліті. Гвардії наступу пропагандисти також охрестили нацистськими, вкотре спробувавши підживити наратив про те, що українці — нацисти.

Проте це — неправда.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту StopFake. В Україні насправді оголосили про формування нових бригад, але до нацизму вони не мають жодного стосунку. «Гвардія наступу» — проєкт Міністерства внутрішніх справ України, який має на меті посилити Нацгвардію, Нацполіцію та Держприкордонслужбу України під час майбутнього звільнення Луганська, Донецька та Криму.

Проте такі фейки вигідні пропагандистам, щоб вкотре поширювати наратив, що українці — нацисти, відтак — Росія робить все правильно денацифікуючи Україну. Агітпроп регулярно створює подібні фейки й маніпуляції задля підживлення наративу про розквіт нацизму в Україні. Зокрема, пропагандисти розповідали, що українці наряджають ялинки іграшками зі свастикою чи вигукують нацистські привітання на весіллях.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись