Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція У Празі пройшли антиурядові мітинги, зокрема проти підтримки України

Минулого тижня у Чехії відбулась третя демонстрація за останні два місяці, яку організували ультраправі, Комуністична партія та маргінальні групи. Серед вимог протестувальників — розпочати переговори з Росією щодо купівлі газу. Для цього, як вони вважають, варто зняти санкції та зупинити постачання зброї до України. Вимагають також забезпечити статус нейтралітету, тобто вихід із НАТО та ЄС. За словами організаторів участь у цих протестах взяли понад 100 тисяч чехів. Це маніпуляція.

Насправді очевидці кажуть, що ця демонстрація була найслабшою, участь у ній взяли не більше ніж 10–20 тисяч осіб. Як пишуть фактчекери проєкту НотаЄнота, за результатами опитування 8 з 10 чехів не підтримують російського вторгнення в Україну. Ба більше, на підтримку України на празькій площі вкотре виходить значно більше демонстрантів, ніж на проросійські мітинги. Ці акції тривають під гаслами «Чехія проти страху» та «Ми можемо впоратися».

Антиурядові мітинги у Чехії організовують проросійські лідери. Один із них — Ладислав Врабель, відомий як «палкий шанувальник Путіна». Напередодні він наголошував на потребі поїхати до Москви й укласти газові домовленості. Врабель неодноразово давав інтерв’ю російським пропагандистським медіа і тішився через псевдореферендуми на тимчасово окупованих територіях України. Фільмування акції проводив чеський відеооператор Жарко Йовановіч, який раніше працював на телеканалі російської армії «Звєзда».

Чеський уряд уже вжив заходів для подолання кризи: обмежив ціни на енергоносії й запустив широку підтримку сімей та окремих осіб, які переживають складні часи через зростання вартості газу. Уряд прем’єр-міністра Петра Фіали займає жорстку позицію щодо вторгнення Росії та є важливим партнером для України. Чеський парламент визнав російський режим терористичним. Також міністр оборони України Олексій Резніков анонсував понад 50 проєктів за участю Чехії для зміцнення української армії. 

Російська пропаганда намагається залишити Україну без допомоги партнерів. Вони систематично поширюють меседжі про те, що іноземні держави нібито відмовляються від підтримки України. Раніше писали про те, що нібито новий прем'єр Великої Британії Ріші Сунак зупинив допомогу Україні через фінансову кризу, а США можуть зрадити Україну.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись