Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція У записнику, виготовленому в 2021 році, заздалегідь зазначили дату початку російського вторгнення в Україну

У грузинському сегменті соцмереж поширюють відео, на якому відкривають записник з українською символікою та показують, що на сторінці з датою 26 лютого зазначено, що це «День початку російської агресії проти України». Також автор відео наголошує, що записник виготовлений у 2021 році, а повномасштабне вторгнення Росії почалось у 2022 році. Як підсумок зазначають, що цей записник підтверджує, що напад Росії на Україну був заздалегідь спланований Заходом. Це маніпуляція.

Насправді у записнику зазначено початок окупації Росією Криму 26 лютого 2014 року, а не повномасштабного вторгнення — 24 лютого 2022 року. Тож відео, що поширюють у соцмережах — маніпуляція, найймовірніше розрахована на незнання історії російсько-українських відносин. На поширення фейку звернули увагу грузинські фактчекери з MythDetector.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись