Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Варшаві зробили 3D графіті з Володимиром Зеленським

У російських телеграм-каналах та соціальних мережах поширюють картинку, на якій зображене 3D графіті з Володимиром Зеленським. Нібито його зробили на одній із центральних вулиць польської столиці. До картинки додають підпис: «У Варшаві знайшли “чорну діру” імені Зеленського». Ця картинка є фейком. 

Для створення фейку використали старе фото до ремонту на перехресті вулиць Злотої та Іоанна Павла II у Варшаві. Як пише Укрінформ, такого графіті мешканці району не бачили. Місцева влада жодних сигналів від жителів про його появу не отримувала. Також в Укрінформі отримали фото зі справжнім виглядом перехрестя, зроблене ввечері 4 листопада.

Джерелом фейку став телеграм-канал російського телеканалу. Це зображення з’явилося там 3 листопада. Далі для поширення використали невеликий телеграм-канал “11 lipca” (11 липня), який ведеться польською мовою. Його створили 2 липня 2022 року – напередодні щорічного відзначення в Польщі 11 липня річниці Волинської трагедії. Звідти фейк поширили телеграм-канали російських пропагандистів. Також картинку поширювали проросійські користувачі Twitter на англомовну аудиторію. 

Російська пропаганда маніпулює історичними проблемами відносин українців і поляків під час Другої світової війни для внесення розбрату в дружні стосунки українського та польського народів. Попри те, що Польща залишається одним з основних та союзників України у війні проти Росії, пропагандисти пишуть, що Польща прагне анексувати частину України. Також російська пропаганда намагається висміювати Володимира Зеленського, для цього зокрема використовували фейкові обкладинки сатиричних журналів; писали, що Зеленський послуговується тими ж методами, що й Усама бен Ладен.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись