Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake У Варшаві зробили 3D графіті з Володимиром Зеленським

У російських телеграм-каналах та соціальних мережах поширюють картинку, на якій зображене 3D графіті з Володимиром Зеленським. Нібито його зробили на одній із центральних вулиць польської столиці. До картинки додають підпис: «У Варшаві знайшли “чорну діру” імені Зеленського». Ця картинка є фейком. 

Для створення фейку використали старе фото до ремонту на перехресті вулиць Злотої та Іоанна Павла II у Варшаві. Як пише Укрінформ, такого графіті мешканці району не бачили. Місцева влада жодних сигналів від жителів про його появу не отримувала. Також в Укрінформі отримали фото зі справжнім виглядом перехрестя, зроблене ввечері 4 листопада.

Джерелом фейку став телеграм-канал російського телеканалу. Це зображення з’явилося там 3 листопада. Далі для поширення використали невеликий телеграм-канал “11 lipca” (11 липня), який ведеться польською мовою. Його створили 2 липня 2022 року – напередодні щорічного відзначення в Польщі 11 липня річниці Волинської трагедії. Звідти фейк поширили телеграм-канали російських пропагандистів. Також картинку поширювали проросійські користувачі Twitter на англомовну аудиторію. 

Російська пропаганда маніпулює історичними проблемами відносин українців і поляків під час Другої світової війни для внесення розбрату в дружні стосунки українського та польського народів. Попри те, що Польща залишається одним з основних та союзників України у війні проти Росії, пропагандисти пишуть, що Польща прагне анексувати частину України. Також російська пропаганда намагається висміювати Володимира Зеленського, для цього зокрема використовували фейкові обкладинки сатиричних журналів; писали, що Зеленський послуговується тими ж методами, що й Усама бен Ладен.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join