Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Словаччині протестувальників проти постачання зброї Україні розігнали водометами

Таку інформацію поширили проросійські телеграм-канали. Нібито у словацькій столиці Братиславі люди вийшли на мітинг проти постачання зброї до України, а поліціянти їх розігнали натовськими водометам.

Як доказ пропагандисти опублікували відео, яке насправді виявилося сюжетом про акцію під час пандемії коронавірусу дворічної давнини.

З правди тут лише те, що на відео справді Братислава. За зворотнім Google-пошуком за картинками та Google Streets можна визначити, що події відбуваються під урядовим офісом на Площі Свободи.

Google-пошук за ключовими словами «протест», «Братислава», «водомет» видає повідомлення про антиурядову акцію в Братиславі у жовтні 2020 року через невдоволення заходами, що вживалися під час пандемії коронавірусу.

Advanced search у соцмережі Twitter за словосполученням Bratislava protest, а також за датами з 16 по 19 жовтня 2020 року демонструє кілька дописів з протесту. На скриншоті з відео, яке опублікував користувач ZNeveri, можна побачити того самого чоловіка з телефоном перед водометом, який фігурує на відео про нібито протест у грудні 2022 року проти постачання Словаччиною зброї до України.

Крім того, за тим же пошуком у соцмережі Twitter є й посилання на Youtube, щоправда, відео вже видалено. Але його можна переглянути за допомогою онлайнового архіву Wayback machine. На ньому той самий чоловік з телефоном перед водометом, а на задньому плані – оператор. Схоже, що кадри, які розганяють пропагандисти, зняті на його камеру.

Це відео також датоване 17 жовтня 2020 року, коли у Братиславі відбувалася антиурядова акція із застосуванням водомета, а не протест проти постачання зброї Україні в грудні 2022. Та й погодні умови далеко не зимові. На відео можна побачити дерева, на яких повно зеленого та трохи багряного листя. В реальності картинка інша – онлайн камера з Братислави демонструє вже майже голі дерева.

Російська пропаганда намагається розколоти словацьке суспільство, щоб воно не підтримувало надання зброї Україні. Проте Братислава допомагала і голова надалі допомагати Києву. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись