Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція У Німеччині пройшли мітинги проти України

Російське державне телебачення показало сюжет про начебто масовий мітинг у Нюрнберзі з вимогами скасувати антиросійські санкції та припинити постачання зброї в Україну. Таку ж інформацію поширили в проросійських та російських телеграм-каналах. Але, як з’ясували фактчекери Insider, цей мітинг був проведений «Нюрнберзькою групою з прав людини», яка щопонеділка багато років поспіль організовує протести. Основні  вимоги цих мітингів останні два роки – скасувати обов’язкову вакцинацію проти коронавірусу для медпрацівників, а також  загальніші – проти «цифрового  стеження з боку держави», проти «істеричних ЗМІ» та за соціальну справедливість. Єдиним умовним лозунгом, що міг би стосуватися війни – це фраза «Створимо світ без зброї! Жодного підпалювання!». Але жодним чином він не стосується ані Росії, ані України, і тим більше – антиросійських санкцій чи постачання зброї в Україну з Німеччини.

Російська пропаганда постійно намагається просунути меседж про те, що в Європі не підтримують українців та вимагають від власних урядів припинити постачання зброї в Україну. Насправді підтримка України в країнах ЄС не зменшилася: як свідчать дані опитування, проведеного в жовтні-листопаді 2022  на замовлення Європарламенту, 74%  європейців схвально ставляться до всіх видів підтримки України. В скандинавських країнах рівень схвалення найбільший – понад 90%.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись