Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Напередодні парламентських виборів активізується опозиція до чинної влади

  Телеграм-канали, які керуються російською розвідкою, останнім часом зосереджували увагу на внутрішньополітичному протиборстві в Україні. Вони просували меседж, нібито в Україні напередодні парламентських виборів активізується опозиція до чинної влади, яку становитимуть мери міст та військова еліта, а також нова проросійська сила, яку сформує Сергій Льовочкін. Про це свідчать дані моніторингу прокремлівських телеграм-каналів, зробленого Центром стратегічних комунікацій.  

Канали писали про оформлення «регіонального руху мерів і військових» довкола мера Києва Кличка та ексміністра внутрішніх справ Авакова, і формування нової політсили Льовочкіним. Також вони поширювали тезу про розкол у партії «Слуга народу» щодо позбавлення мандатів нардепів з ОПЗЖ. Мовляв, Єрмаку вигідно тримати їх у Раді для протягування потрібних рішень. Писали також, нібито Офіс Президента планує репресії СБУ проти мерів міст, які натомість формують коаліцію проти центральної влади через ухвалення закону 5655 про реформу містобудування. Ще одна поширювана теза – начебто «непостачання центральною владою обладнання та деталей» до міст, які очолюють «опозиційні до влади» мери. Серед іншого, називали мера Дніпра Філатова, під керівництвом якого місто «страждає від вимкнень світла більше, ніж Запоріжжя, Одеса й Харків».

Ці меседжі - ще одна спроба російської пропаганди вплинути на підтримку влади та її рішень, а також створити  напругу в суспільстві. Раніше  пропагандисти закликали «виходити на мітинги через несправедливі вимкнення світла» та просували меседжі про те, що «влада експортує електроенергію задля власного збагачення попри те, що українці сидять без світла».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись