Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Україна постачає в Молдову електроенергію

Росія розпочала дезінформаційну кампанію, яка ставить на меті переконати українців в тому, що Україна продовжує експортувати електроенергію до інших країн, зокрема Молдови. Цю тезу просувають і російські пропагандисти, й українські блогери-антиваксери, ворожки й навіть ютуб-канали тих, що розводять коргі. Серед тих, хто поширює фейк про продаж електроенергії до Молдови – відомий український антивакцинатор Остап Стахів. Це доводить скоординованість кампанії для роботи з різними цільовими аудиторіями, пише StopFake.

Насправді вимкнення світла в Молдові, попри заяви пропагандистів, не доводять того, що Україна постачає країні електроенергію. Україна та Молдова — в єдиному блоці регулювання. Це означає, що системи Молдови та України пов’язані між собою ушестеро міцніше, ніж, наприклад, Молдова з Румунією. Цей процес поєднання систем почався ще у 2006 році, аби системам двох країн було простіше інтегруватися в загальноєвропейську енергетичну систему. У Молдови не так багато потужностей, які виробляють електроенергію, а один із найбільших виробників — Молдовська ДРЕС —  у Придністров'ї й належить  російському «Інтер РАО». До 11 жовтня цього року Молдова купувала принаймні 30% електроенергії в України, але Україна припинила постачання, тож Молодова була вимушена терміново укласти контракт і згаданою російською ДРЕС у Придністров’ї. Також із 13 жовтня Молдова купує невелику частину  потрібної їй електроенергії у Румунії. А вимикають світло в Молдові після обстрілів саме тому, що  системи двох країн поєднані, і коли вимикається частина системи України, не живиться і Молдова.

Також пропагандисти поширюють  фейк про те, що начебто на сайтах різних  енергетичних компаній можна побачити, що Україна віддає електроенергію  ряду країн. Це також неправда: на сайтах  показані дані некомерційного постачання енергії до систем сусідніх країн. Так само і ці  країни віддають таку кількість електроенергії до системи України. Це  робиться для балансу систем. Детальніше про це можна прочитати в матеріалі «Без світла і без вас».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись