Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Україна постачає в Молдову електроенергію

Росія розпочала дезінформаційну кампанію, яка ставить на меті переконати українців в тому, що Україна продовжує експортувати електроенергію до інших країн, зокрема Молдови. Цю тезу просувають і російські пропагандисти, й українські блогери-антиваксери, ворожки й навіть ютуб-канали тих, що розводять коргі. Серед тих, хто поширює фейк про продаж електроенергії до Молдови – відомий український антивакцинатор Остап Стахів. Це доводить скоординованість кампанії для роботи з різними цільовими аудиторіями, пише StopFake.

Насправді вимкнення світла в Молдові, попри заяви пропагандистів, не доводять того, що Україна постачає країні електроенергію. Україна та Молдова — в єдиному блоці регулювання. Це означає, що системи Молдови та України пов’язані між собою ушестеро міцніше, ніж, наприклад, Молдова з Румунією. Цей процес поєднання систем почався ще у 2006 році, аби системам двох країн було простіше інтегруватися в загальноєвропейську енергетичну систему. У Молдови не так багато потужностей, які виробляють електроенергію, а один із найбільших виробників — Молдовська ДРЕС —  у Придністров'ї й належить  російському «Інтер РАО». До 11 жовтня цього року Молдова купувала принаймні 30% електроенергії в України, але Україна припинила постачання, тож Молодова була вимушена терміново укласти контракт і згаданою російською ДРЕС у Придністров’ї. Також із 13 жовтня Молдова купує невелику частину  потрібної їй електроенергії у Румунії. А вимикають світло в Молдові після обстрілів саме тому, що  системи двох країн поєднані, і коли вимикається частина системи України, не живиться і Молдова.

Також пропагандисти поширюють  фейк про те, що начебто на сайтах різних  енергетичних компаній можна побачити, що Україна віддає електроенергію  ряду країн. Це також неправда: на сайтах  показані дані некомерційного постачання енергії до систем сусідніх країн. Так само і ці  країни віддають таку кількість електроенергії до системи України. Це  робиться для балансу систем. Детальніше про це можна прочитати в матеріалі «Без світла і без вас».

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join