Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Державні російські ЗМІ поширювали контент, наданий ФСБ

Журналісти видання The New York Times проаналізували зламаний хакерами та викладений архів електронної пошти Всеросійської державної телевізійної і радіомовної компанії (ВДТРК), і виявили, що російські телеканали, зокрема «Росія 1» та «Росія 24» використовували матеріали, які їм надсилало ФСБ. Весь дамп має обсяг 750 гігабайтів,  більшість якого пов’язана з підготовкою до російського вторгнення в Україну та початком війни – листування тривало з січна по березень 2022 року. Дослідникам вдалося підтвердити  адреси поштових скриньок, а також особи людей, які отримували листи.

Як з’ясували журналісти, російські пропагандисти створювали контент  за тими темами, які обговорювалися в  листах від співробітників ФСБ та Міністерства оборони Росії. В листах представники ФСБ називали співробітників російських каналів «колегами». Одним з матеріалів, який надіслали співробітники ФСБ російським каналам – розповідь жінки, що стверджувала, що Маріупольській драмтеатр  начебто підірвали українські військові.

Окрім того, задля створення у глядачів враження численних «перемог» російської армії та політики загалом, вони використовували  матеріали з консервативних західних ЗМІ, зокрема Fox News, публікації китайських ЗМІ з вигідними наративами, а також маловідомі акаунти у Telegram і YouTube, які також давали змогу створити викривлену картинку  російської «величі».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись