Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк На вітрині французької крамниці нібито розмістили величезну наліпку Зеленського із написом «жебрак»

Прокремлівські медіа поширюють фото французького супермаркету, на вітрині якого нібито розмістили наліпку Зеленського із написом «жебрак». Це — брехня.

Цей кейс дослідили фактчекери Myth Detector. Насамперед вони звернулися до адміністрації магазину задля спростування інформації, адже на поширюваних фото можна помітити назву крамниці, а саме Franprix. Адміністрація компанії спростували факт розміщення такої наліпки на дверях на будь-яких крамницях французької мережі. Натомість зображення Зеленського, тобто наклейку на вітрину, створили за допомогою графічних редакторів і вставили на звичайне фото магазину Franprix. 

Ми неодноразово документували фейки, які стосуються підробних графіті чи обкладинок іноземних журналів / шпальт газет або ж рекламних роликів. У такий спосіб пропагандисти прагнуть показати, що їхню риторику (наприклад, що Зеленського ненавидить увесь світ) також повторюють на Заході. Так у читачів може скластися враження, що громадськість справді незадоволена Україною. І надто, коли автори використовують елементи масової культури, натякаючи, що люди глузують із ситуації в Україні та що український порядок денний для Європи — привід посміятися. 

Фото — Myth Detector.

За допомогою російського агітпропу Зеленський зміг постати в різноманітних ролях, зокрема: марнославною людиною, яка витрачає всі бюджетні кошти лише на себе; карателем-сатаністом, що нищить українське церковне надбання; особою з наркозалежністю; крадієм західних грошей; лялькою-маріонеткою, керованою Заходом; нелюдом, який кидає на фронт «усіх підряд» тощо. Так Кремль використовує тактику обкладання ганебними епітетами

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись