Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Зеленський приїхав до Польщі «своїм золотим потягом»

Таку тезу поширили у соціальних мережах та у пропагандистських ЗМІ. У повідомленнях ідеться, що марнославний Зеленський тратить гроші не за призначенням і поїхав до Польщі  «своїм золотим потягом». Автори повідомлень додають, що таких поїздів у Зеленського ще «десяток». Це — маніпуляція.

Аналітики проєкту StopFake дослідили цей кейс і встановили, що Володимир Зеленський до Польщі поїхав справді потягом підвищеного класу. Проте так званий «золотий» вагон не є власністю Президента України. Такі вагони для  комфортніших перевезень надає українська залізнична компанія «Укрзалізниця». Крім того, послугами такого VIP-вагону можуть скористатися всі охочі, заплативши відповідну суму за квиток. Наприклад, поїздка з Києва до Одеси у листопаді 2021 року коштувала 24 тисячі гривень. Водночас замовити вагони-салони можна з таких міст: Київ, Львів, Одеса, Харків та Дніпро.

Тобто теза про «золотий потяг» Зеленського неправдива, однак він справді скористався послугами «Укрзалізниці», яка надає такі вагони у використання всім охочим. 

Поширюючи таку маніпуляцію, пропагандисти хочуть дискредитувати Зеленського. Мовляв, він марнотратний та марнославний, що замість допомоги Україні й українцям їздить  «десятьма золотими поїздами». У такий спосіб автори хотіли протиставити чинного президента й експрезидента, втікача та зрадника Януковича, нібито Зеленський «нічим не краще».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись