Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Тактики Як російська пропаганда використовує тактику «бомбардування любов’ю»

«Бомбардування любов’ю» — тактика, яку використовують пропагандисти для залучення людей до свого культу чи ідеології. Працює це так: людину намагаються відрізати від наявної соціальної підтримки й замінюють її спілкуванням із членами конкретної групи, тобто прихильниками конкретної ідеології, які навмисно бомбардують особу прихильністю, намагаючись ізолювати її від попереднього переконання й системи цінностей.

Наприклад, російські пропагандисти намагаються переконати тих, хто перебуває в Бахмуті, що їм варто підтримувати Росію. На цивільних орієнтовані повідомлення нібито колишніх жителів міста, які вже «евакуювалися» до держави-агресора. Також трапляються заяви начебто жителів Бахмута, що вони за «останні 9 років багато натерпілися від української армії», чекають, що прийдуть «справжні визволителі» з Росії та задля пришвидшення цього навіть коректують вогонь по своєму місту. Тактика «бомбардування любов’ю» в таких повідомленнях застосовується, щоб виправдати жорстокість гуманними намірами.

«Бомбардування любов’ю» застосовували й у надії достукатися до військових, які обороняють Бахмут. Наприклад, поширювали публікації про інших українських військових, яким начебто «посміхнулося щастя» і вони потрапили в російський полон, де до них начебто добре ставляться.

Росіяни застосовували тактику «бомбардування любов’ю», коли порушували міжнародне право і змушували українців виїхати в Росію. Депортацію вони подають як «відпочинок у Росії», а війну проти України як «помсту за дітей Донбасу». 

Автор: Олексій Півторак,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись