Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Польщі збільшився рівень злочинності через українців

Таку інформацію поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що з «напливом» українських біженців рівень злочинності «значно виріс». Мовляв, серед злочинців у Польщі «є багато українських біженців». Автори повідомлень посилаються на дослідження місцевого аналітичного центру UCE Research, а також нібито на дані польської поліції. Автори переконують, що вільний в’їзд до Євросоюзу «став доброю можливістю реалізувати свої злочинні наміри». Проте це — фейк. 

На кейс звернули увагу фахівці проєкту StopFake, які дослідили, що з-поміж звітів, опублікованих на платформі UCE Research, немає жодної інформації про зростання злочинності в країні саме через появу біженців з України.

Іншим джерелом, яке нібито підтверджує тезу про зростання злочинності у Польщі через українців, є поліція. Утім, польська поліція не надає таких даних. Українські біженці згадуються в річних звітах лише в контексті того, що завдання поліціянтів охоплювали охорону місць перебування біженців, польські поліціянти «вели та допомагали організовувати збори для українців, організовували численні зустрічі з українцями, а деякі з них надали їм свої будинки та допомогли знайти себе у чужій країні та в новій ситуації». У жодному зі звітів поліції не йдеться про вину українських біженців у зростанні кількості злочинів у 2022 році.

Як пояснюють фахівці, один із матеріалів, який справді розкриває тему злочинів, скоєних іноземцями у Польщі, — стаття у виданні Rzeczpospolita, у якій аналізується, які злочини вчинили мігранти у Польщі 2022 року. Головне управління національної поліції спеціально для видання підготувало статистику щодо злочинів, які вчиняють іноземці у Польщі. Так, загалом 2022 року було скоєно 15 тисяч злочинів представниками різних національностей, найчастіше до статистики потрапляли українці, як найчисленніша група, а також білоруси та грузини. Найпоширенішим видом злочину серед іноземців, зазначає Rzeczpospolita, є водіння автомобіля у стані алкогольного сп’яніння. На другому місці за популярністю — зберігання наркотиків.

У такий спосіб агітпроп намагається представити українських біженців як злочинців або терористів, як культурну та економічну загрозу ЄС — для того, аби зменшити підтримку України. Про це ми згадували у власному дослідженні. 

Аналітикині та аналітики «Детектора медіа» спростували низку фейків та маніпуляцій на тему українських біженців у Польщі. Наприклад, ми аналізували маніпуляцію щодо збільшення крадіжок у польських магазинах на третину нібито через українських біженців. Та також пояснили іншу маніпуляцію, через яку пропагандисти стверджували, що ставлення багатьох поляків до українців погіршилося.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись