Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція У США планують створити аналог НАТО та відрядити війська в Україну

Таку тезу поширили у соціальних мережах та у пропагандистських ЗМІ. У повідомленнях ідеться, що у США нібито планують створити міжнародний військовий блок як НАТО для виряджання військ до України. Як доказ автори повідомлень посилаються на матеріал видання «Foreign Affairs», в якому нібито йдеться, що «аби закінчити війну в Україні, необхідно ввести на її територію війська західних країн». Це — маніпуляція.

На кейс звернули увагу фактчекери команди StopFake, які дослідили, що у матеріалі «Foreign Affairs» аналітики розмірковують про один із можливих сценаріїв запровадження безпекових заходів в Україні після закінчення війни. Автори публікації наголошують, що дебати про нове бачення безпеки в регіоні та післявоєнні заходи щодо стримування Росії «мають розпочатися зараз», щоб можна обговорити та розробити концепції до початку переговорів між Україною та Росією.

Тож нібито аналогом НАТО для аналітиків «Foreign Affairs» може стати організація Атлантико-Азійська спільнота безпеки (AASC). До складу організації можуть увійти члени Північноатлантичного альянсу, Україна, її союзники та інші нейтральні держави. Цілями альянсу AASC мають бути «зміцнення обороноздатності України» та «стримування будь-якого відродження російської імперіалістичної агресії».

Тобто про жоден заклик «ввести на територію України війська західних країн для закінчення війни» не йдеться. Аналітики «Foreign Affairs» розмірковували про один із можливих сценаріїв запровадження безпеки в Україні після закінчення війни.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись