Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation Зеленський приїхав до Польщі «своїм золотим потягом»

Таку тезу поширили у соціальних мережах та у пропагандистських ЗМІ. У повідомленнях ідеться, що марнославний Зеленський тратить гроші не за призначенням і поїхав до Польщі  «своїм золотим потягом». Автори повідомлень додають, що таких поїздів у Зеленського ще «десяток». Це — маніпуляція.

Аналітики проєкту StopFake дослідили цей кейс і встановили, що Володимир Зеленський до Польщі поїхав справді потягом підвищеного класу. Проте так званий «золотий» вагон не є власністю Президента України. Такі вагони для  комфортніших перевезень надає українська залізнична компанія «Укрзалізниця». Крім того, послугами такого VIP-вагону можуть скористатися всі охочі, заплативши відповідну суму за квиток. Наприклад, поїздка з Києва до Одеси у листопаді 2021 року коштувала 24 тисячі гривень. Водночас замовити вагони-салони можна з таких міст: Київ, Львів, Одеса, Харків та Дніпро.

Тобто теза про «золотий потяг» Зеленського неправдива, однак він справді скористався послугами «Укрзалізниці», яка надає такі вагони у використання всім охочим. 

Поширюючи таку маніпуляцію, пропагандисти хочуть дискредитувати Зеленського. Мовляв, він марнотратний та марнославний, що замість допомоги Україні й українцям їздить  «десятьма золотими поїздами». У такий спосіб автори хотіли протиставити чинного президента й експрезидента, втікача та зрадника Януковича, нібито Зеленський «нічим не краще».

Author: Орест Сливенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join