Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Журналіста, який опублікував «розслідування» купівлі вілли родиною Зеленського, нібито «вбили»

Прокремлівські медіа поширюють інформацію, нібито після чергового скандалу, пов’язаного з «купівлею» вілли гітлерівського міністра пропаганди Геббельса за 8 мільйонів євро, Зеленський вирішив позбутися так званого журналіста-розслідувача, який раніше викривав придбання іншої нерухомості; а саме — вілли тещі Зеленського. Це — брехня. 

Фактчекери проєкту EU vs Disinfo пояснили: як і перший випадок купівлі вілли, так і другий не відповідають дійсності. Скажімо, щодо так званої вілли тещі Зеленського, то «матеріал-розслідування» містить у собі багато фактологічних помилок. Автори наводять фото нібито документа про купівлю нерухомості, де зазначена майбутня власниця будинку. У ньому написано, що володіє будинком Olha KIYASHKO, хоча згідно з чинними нормами державної міграційної служби транслітерація на всіх документах виглядала б так: Olha KYIASHKO. Автори не довели автентичності такого «документа» і не пояснили, звідки вони його взяли. Тобто договір про купівлю вілли, щонайменше, точно не стосується Ольги Кияшко.

А особа самого журналіста-розслідувача викликає чимало запитань. Оскільки за запитом «Mohammed Al-Alawi investigative journalist» пошуковик видає лише посилання якраз на матеріал про цю віллу і жодної додаткової інформації про особу — найбільш імовірно, що це ім’я вигадане. Тобто нікого й не вбивали, адже такої людини просто не існує, і вілли ніхто не купував. 

Так само з другим прикладом «оволодіння» нерухомістю: зовсім недавно російські пропагандисти переконували, що український президент нібито придбав колишню віллу головного пропагандиста Третього Райху. На підтримку таких тез прикріпляли відео «колишньої співробітниці» компанії, що займається нерухомістю Берліна. Жінка йменувала себе Сабіною Мелс.

Утім, не вдалося встановити зв’язок так званої Сабіни Мелс і компанії з нерухомості Берліна. І за запитом «Sabine Mels» пошуковик видає якраз посилання на матеріал про цю віллу й більше нічого. У цьому випадку ситуація повторюється: швидше за все, ім’я цієї особи також вигадане. 

Щодо ролика «розслідування», то його опублікували на малоактивному ютуб-каналі, де є всього три відео. Одне з них присвячене ультраправому руху. Авторка виклала сюжет індійської служби новин WION про зростання кількості симпатиків німецької партії «Альтернатива для Німеччини» (AfD). Друге відео — з назвою «Антифашисти погодилися розповісти», а сама авторка у третьому ролику розповідає про «купівлю» вілли, одягнена у футболку з написом «Antifaschistische aktion» (антифашистська акція). За інформацією Федеральної служби захисту конституції Німеччини, цей рух належить до лівих екстремістів. Антифашизм (опозиція до нацизму та фашизму) як ідеологія може мати різні «виміри» розвитку: лівий, ліберальний тощо. У Федеральній службі, серед іншого, навели випадки насильства з боку членів таких спільнот — можете прочитати ось тут.

Зрештою, агітпроп намагається змалювати Україну як колиску корупції, щоб знецінити й знівелювати українські наміри щодо боротьби з корупцією та подальші євроінтеграційні заходи. Нібито українські посадовці скуповують нерухомість за незаконно привласнені кошти західних партнерів. До того ж боротьба з корупцією — одна з вимог євроінтеграції. Розганяючи такі фейки, пропагандисти намагаються показати, що в Україні корупцію нібито не здолати, саме тому її не візьмуть до ЄС чи НАТО. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись