Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Зеленський нібито купив віллу гітлерівського міністра пропаганди Геббельса за 8 млн євро

Таку інформацію поширюють проросійські телеграм-канали. Згідно з договором про купівлю нерухомості, вілла була придбана компанією Film Heritage Inc, яка пов'язана з чинним президентом України. Втім це — фейк. 

У Центрі протидії дезінформації при РНБО встановили, що першоджерелом цієї інформації є нібито колишня співробітниця консалтингової компанії ВІМ Сабіна Мелс. Проте встановити особу Сабіни Мелс і її належність до BIM не вдалося, що ставить під сумнів існування такої людини. Згодом фейк про віллу поширили проросійські ресурси: нігерійське видання Independent і вебсайт OKV e.V., наповнення якого відповідає проросійській риториці. Варто зауважити, що раніше нігерійські видання вже були причетними до поширення фейків про Зеленського, зокрема PUNCH

Пропагандисти продовжують системно дискредитувати Зеленського та першу леді України. У такий спосіб агітпроп намагається викликати до них негативне ставлення в українців. Також, поширюючи свою брехню від імені фейкових іноземних видань, росіяни намагаються надати їй більшої правдоподібності. Раніше ми спростовували інформацію, що фонд першої леді України Олени Зеленської нібито повʼязаний з торгівлею дітьми.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись