Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція У Харкові допомога на поховання буцімто становитиме всього лиш 1942 гривні

Один з проросійських телеграм-каналів поширив інформацію, що виконавчий комітет Харківської міської ради начебто вирішив виплачувати харків'янам допомогу на поховання в розмірі 1942 грн. Такі гроші нібито почнуть виплачувати з 1 січня 2024 року. Втім це — маніпуляція.

Насправді сума допомоги в розмірі 1942 грн не є нововведенням, як це намагаються подати пропагандисти, а переглянутою сумою з урахуванням вартості ритуальних послуг, про що пишуть фактчекери Gwara Media. Тобто, виконавчий комітет Харківської міської ради підвищив уже наявну допомогу на поховання до 1942 гривень. Так, розмір такої допомоги у 2022 році складав «не більше 1730 гривень», а у 2019 році — «не більше 1440 гривень». Варто зауважити, що ця сума встановлена для поховання осіб, які на момент смерті ще не досягли пенсійного віку, не працювали й не зареєстровані як безробітні. Також ця допомога для людей, що були зареєстровані та проживали в Харкові не менше шести місяців, тобто відповідне рішення також поширюється, наприклад, і на ВПО. 

Водночас це не єдиний вид матеріальної допомоги на поховання в Україні — чинний розмір допомоги від держави, відповідно до постанови ПФУ «Про встановлення розміру допомоги на поховання» від 26.12.2022 р. № 29-1, становить 4100 гривень.

Також існують й інші види допомоги на поховання:

  • допомога на поховання осіб, які померли від нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання;
  • допомога на поховання пенсіонера з-поміж військовослужбовців;
  • допомога на поховання військовослужбовців.

Маніпулюючи цією інформацією, агітпроп намагається показати, що в Україні нібито все так погано, що в держави для людей грошей на похорон навіть не вистачає. Раніше ми спростовували інформацію, що в Київській області директор кладовища нібито відмовився надати місце для поховання українського військового.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись