Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Київській області директор кладовища відмовився надати місце для поховання українського військового

Російські ЗМІ та анонімні телеграм-канали, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють інформацію про те, що в смт Пісківка Бучанського району Київської області директор кладовища нібито відмовився надати місце для поховання українського військового, через що похоронну процесію не пустили на цвинтар. Також вони додають відео. Це — фейк.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту Myth Detector. На відео жінка обурена тим, що процесію не пропустили пройти через головну алею кладовища, через що вона поїхала польовою дорогою. Фактчекери звернулися до Пісківської громади, де повністю спростували цю інформацію. Ба більше, це кладовище з відео розміщене не в смт Пісківка.

Ймовірно, процесію не пустили через головний вхід, адже там велися ремонтні роботи, тому довелося їхати в об’їзд. Також фактчекери підтвердили, що це кладовище розміщене у Святовасилівській громаді Дніпропетровської області.

У такий спосіб російський агітпроп намагається показати, що в Україні зневажливо ставляться до оборонців, та розколоти суспільство. Раніше ми спростовували фейк про те, що українські військові обстріляли аміакопровід Тольятті—Одеса.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись